Peste 4000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, într-o ediție cu tema Aniversări /Celebrations
În cadrul primei conferințe de presă pentru cea de a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu, directorul artistic, Maestrul Cristian Măcelaru, a prezentat tematica și direcțiile de dezvoltare ale evenimentului devenit brand cultural al României.
Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la moartea lui George Enescu, prilej de a aduce în prim-plan atât moștenirea artistică a marelui compozitor, cât și impactul său profund asupra muzicii clasice universale.
Peste 4.000 de artiști din România și din întreaga lume vor fi prezenți la București pentru a participa la cea mai „bogată” ediție a festivalului de până acum: pe parcursul a 29 de zile, vor avea loc peste 95 de concerte și spectacole, grupate în șapte mari serii, pentru toate categoriile de iubitori ai muzicii clasice.
În concertele din cadrul programului principal de la București, Festivalul Enescu va include peste 45 de interpretări din creația lui George Enescu, printre care Opera “Oedipe” în producția Operei Naționale București, semnată de Stefano Poda. Sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare vor evolua muzicieni de talie internațională, precum Ionuț Pascu în rolul lui Oedip, Ruxandra Donose în rolul Iocastei, Ramona Zaharia în rolul Sfinxului, Bogdan Baciu în rolul lui Creon, și Paul Curievici sau Vazgen Gazarian în rolurile lui Laios și al Marelui Preot.
Simfoniile, Rapsodiile Române, Suitele pentru orchestră, Simfonia concertantă pentru violoncel și orchestră, Balada pentru vioară și orchestră și multe alte lucrări camerale, corale și solistice vor fi interpretate de unele dintre cele mai importante orchestre din lume.
Ediția de anul acesta aduce, alături de Oedipe, o altă operă în interpretarea Orchestrei din Valencia, sub bagheta lui James Gaffigan, pe scena Operei Naționale București: “Ora Spaniolă” de Maurice Ravel, la 150 de ani de la nașterea compozitorului.
Alte șapte opere în versiune de concert vor fi prezentate pe scena Sălii Palatului sau a Ateneului Român, a declarat Cristian Măcelaru, director artistic al festivalului.
Pe lângă bine-cunoscutele Serii de concerte de la Sala Palatului, Concertele de la Ateneu, Concertele de la Miezul Nopții, Concertele de la Sala Radio, Concertele de la Sala Auditorium a MNAR sau apreciata serie de concerte pentru familii și copii de la Teatrul Odeon, Maestrul Cristian Măcelaru propune pentru această ediție aniversară un program inovator, care să atragă în special publicul tânăr, crescut în era digitală, dominată de tehnologie și imagine, dar nu neapărat familiarizat cu muzica clasică.
Noua serie de spectacole ce combina muzica și artele vizuale – JTI Immersive Experience – se va desfășura la Muzeul MINA în serile de joi și vineri, de la ora 20:00.
Prezentă la eveniment, doamna Natalia Intotero, ministra Culturii, a dat asigurări că va depune toate eforturile pentru a asigura resursele necesare acestei desfășurări de forțe:
Festivalul Internațional George Enescu este mult mai mult decât un simplu eveniment artistic; este un simbol al valorii culturale românești, un prilej de a celebra moștenirea unui geniu al muzicii clasice, George Enescu.
Sub înaltul Patronaj al Președintelui României și cu sprijinul Ministerului Culturii, acest festival a devenit un punct de referință internațional pentru excelența artistică.
Susținem și anul acesta activitățile educaționale pentru studenți, elevi și tineri artiști prin programe de internship, masterclass-uri și voluntariat, consolidând poziția Festivalului Enescu de promotor al tinerelor talente și un exemplu al legăturii strânse dintre educație și cultură.
De asemenea, este un motiv de mândrie că festivalul reușește să atragă vizitatori din întreaga lume, stimulând nu doar cultura, dar și economia națională prin turism și creșterea veniturilor.
Ministerul Culturii va rămâne mereu alături de acest proiect deosebit, susținând cu angajament continuu cultura și promovarea imaginii României pe plan internațional.
La rândul său, doamna Cristina Uruc, manager interimar ARTEXIM, a prezentat atât detalii organizatorice, cât și elemente de noutate în abordarea acestei ediții, anunțând totodată că doamna Gilda Lazăr este noul Director de Comunicare pentru Festivalul și Concursul Internațional George Enescu:
Sunt încântată să anunț că ediția din acest an a Festivalului Enescu aduce o diversitate extraordinară, cu peste 80 de ansambluri din 28 de țări, incluzând orchestre simfonice, coruri și formații camerale care vor evolua atât în București cât și în țară, colaborări internaționale de prestigiu și evenimente conexe precum expoziții dedicate lui George Enescu și proiecte inovatoare de realitate virtuală.
Echipa ARTEXIM se va extinde în următoarele luni pentru a putea gestiona un efort logistic impresionant. Suntem hotărâți să continuăm să atragem și să inspirăm un public tânăr, prin inițiative inovatoare, cum ar fi experiențele imersive și parteneriatele cu artiști contemporani.
Mă bucur să anunț numirea doamnei Gilda Lazăr în funcția de Director de Comunicare al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, fiind convinsă că va aduce o contribuție valoroasă în promovarea celor mai importante două proiecte strategice culturale din România.