Editura GastroArt, parte din conceptul gastroart.ro, a anunțat că anul viitor va tipări trei dintre cele mai importante cărți vechi de bucate apărute pe teritoriul actualei Românii. Proiectul are nevoie de sprijinul iubitorilor de istorie și gastronomie prin cofinanțare – precomenzi ale volumelor.
Campania a fost lansată neîntâmplător de 1 Decembrie pentru că cele trei titluri sunt strâns legate de Unire: vorbim de prima carte de bucate tipărită în Țara Românească (București, 1847), prima carte de bucate tipărită în Moldova (Iași, 1841) și prima carte de bucate în limba română tipărită în Ardeal (Brașov, 1874).
Campania de cofinanțare/precomenzi se adresează atât persoanelor fizice cât și juridice și se desfășoară prin platforma de crowdfunding tesustin.ro
Cei interesați pot achiziționa pachetul în valoare de 100 de lei (un titlu sau celelalte două la alegere), 200 de lei toate cele trei cărți, 500 de lei donație probono răsplătită cu un coș cu produse locale sau 2500 de lei pentru societăți comerciale pentru se care oferă expunere pe coperți și în comunicări.
Precomenzile și cofinanțările se pot face la acest link: https://www.tesustin.ro/campanii/vezi-campanie/istorie-pe-paine-37
Cele trei cărți sunt
Maria Maurer, carte de bucate (1847, București) a fost reeditată în urmă cu peste un deceniu într-un tiraj infim și nu se găsește nici măcar prin anticariate. Cartea Mariei Maurer este primul volum cu rețete tipărit în Țara Românească. Există aici un manuscris mai vechi, din epoca brâncovenească, dar care a circulat ca manuscris și pe care avem de gând să îl republicăm în colecție.
Mihail Kogălniceanu și Constantin Negruzzi 200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești, Iași 1841, este prima carte de bucate tipărită în Moldova. A avut parte de reeditări, dar ediția noastră vă propune câteva aspecte inedite: cartea va fi îngrijită și va avea parte din prefața lui Mihai Kogălniceanu, descendent direct al celebrului pașoptist. De asemenea, volumul va cuprinde și corespondența culinară a lui Mihail Kogălniceanu cu surorile lui, cât și alte fragmente gastronomice din operele celor doi autori.
Johann Carl Hintz (alias Hințescu) – Cea mai nouă carte de bucate a bucătăriei române, franceze, germâne și magiare supranumită și Bucătăreasa națională (reeditată în 1884 la Librăria H. Zeidner, în Brașov, va purta titlul: „Bucătares’a naționala, seu Carte de bucate a bucateresei romane, francese, germane și maghiare”). Cartea e scrisă în limba română, într-o epocă în care nici dincoace de munte nu aveam încă suficiente apariții editoriale de gen. Mai mult decât atât, cărțile lui sunt dedicate dintru început românilor, dacă ne gândim că ele sunt publicate cu listă de prenumeranți (preplătitori, exact ca în cazul nostru), din toate teritoriile locuite de români, aflate în granițele României de azi. Volumul nu a fost reeditat până în prezent.
“Este un proiect costisitor și de anvergură. Avem nevoie de aceste fonduri pentru că eu cred că de prea mult timp facem gastronomie pe genunchi și nu prea ne iese. Profitul obținut va fi reinvestit în tipărirea și editarea altor cărți, mai ales că în 2019, pe lângă această colecție intenționăm să mai lansăm două, una cu volume de rețete și alta cărți de specialitate din domenii conexe gastronomiei.
Deși suma poate părea mare, vorbim de 375 de precomenzi ale pachetului cu cele trei cărți. Adică un tiraj extrem de mic, poate mare într-o țară a cărei piață de carte e printre ultimele din Europa. Nu putem avea o identitate gastronomică românească fără un portofoliu solid de documente și materiale din care să ne inspirăm.
Ajutorul dumneavoastră nu înseamnă doar bani, ci mai ales contribuție la cercetarea istoriei gastronomiei autohtone extrem de importantă pentru identitatea românească. Avem nevoie de ajutorul vostru iar împreună putem scrie, din nou, istorie!”, spune Cosmin Dragomir inițiatorul gastroart.ro
Mai multe detalii puteți afla aici: https://gastroart.ro/2018/12/01/cum-puteti-precomanda-trei-carti-fundamentale-pentru-gastronomia-romaneasca/