Ne verificăm obsesiv telefonul. Este primul lucru pe care-l facem dimineața, imediat după ce ne-am trezit, și ultimul lucru înainte să adormim noaptea.

Zilele sunt un ping-pong permanent între verificat mail-ul, newsfeedul, mesajele venite pe Messenger, WhatsApp sau Slack, încă un IG story sau un YouTube video.

Închidem laptopul, unde tocmai am pierdut timpul pe social media sau chat, și luăm telefonul în mână și facem același mindless scrolling la infinit pe exact aceleași aplicații pe care le verificasem și pe laptop, cu doar câteva momente în urmă.

Ne panicăm dacă nu avem telefonul aproape, avem nevoie să-l simțim și să-l vedem în permanență. Ne simțim copleșiți din cauza supraexpunerii la tot zgomotul digital. Suntem bombardați de informații care ne agită, stresează sau provoacă anxietate.

Nu putem să fim prezenți sută la sută la o ieșire cu prietenii fără să aruncăm un ochi peste ce mesaje ne-au mai intrat. Just in case. Că poate arde.

Uneori luăm măsuri radicale, facem pauze de la social media sau chiar ne închidem de tot conturile. Realizăm în timp că ne-am mutat obiceiurile nasoale pe alte aplicații.

Nu mai suntem în stare să ne concentrăm mai mult de câteva minute pe ceva, să citim texte lungi, nu mai intrăm în flow și nu mai suntem la fel de creativi ca înainte.

Ne simțim în permanență on the edge, aproape de burnout. Simțim că nu mai are loc nici măcar o informație în minte, că am ajuns la supra-saturație. La finalul zilei, avem impresia că n-am realizat nimic, dar nici nu suntem în stare să spunem unde ni s-a dus ziua.

Le știu prea bine fiindcă sunt lucruri cu care m-am luptat timp de mulți ani. Am avut perioade când dormeam cu telefonul pe perna de alături și mă mai trezeam și răspundeam la mesaje în miezul nopții. Îmi verificam non-stop email-ul și notificările de pe social media, mințindu-mă că jobul meu depinde 100% de asta.

Mare parte din zi o petreceam citind tot felul de articole (aveam zeci de taburi deschise în browser), dar nu se lipea mare lucru de mine. Când ieșeam cu alți oameni, stăteam mai mult ascunsă cu nasul în spatele ecranului de la telefon – sunt extrem de introvertită, așa că mă ținea blocată într-o zonă de confort. Și uneori încă simt că risc să cad înapoi în același loop distructiv.

Intrasem într-o relație toxică cu mediul digital. Nu mai erau niște simple unelte, de care e nevoie pentru a lucra mai eficient sau a mă conecta cu cei dragi. Deveniseră adevărate dependențe care îmi erodeau viața, pe toate planurile.

Toate acestea îmi hrăneau nevoia de a mă simți în siguranță, îmi hrăneau egoul și sentimentul că aș conta, îmi bifau multe alte nevoi, însă într-un mod asemănător cu consumul de junk food. Drept urmare, mă simțeam și mai singură, și mai incapabilă, și mai anxioasă.

În ultimii 5 ani am experimentat nenumărate tehnici de productivitate și de controlat atenția, am citit zeci de cărți pe această temă, am testat tot felul de aplicații și am scris zeci de mii de cuvinte despre dependența de digital și cum să ne construim obiceiuri mai sănătoase (inclusiv proiectul DoR | Actualizator: Digital Control).

WORKSHOP DIGITAL MINDFULNESS:

Din dorința de a împărtăși cu cei apropiați tot ce am învățat și testat până acum, am construit un workshop despre digital mindfulness. Mai exact, este despre uneltele și tacticile care ne pot ajuta să rezistăm distracțiilor din spatele ecranelor.

L-am structurat astfel:
1. Prima jumătate este despre The Attention Economy. De ce succesul financiar al companiilor mari este corelat cu controlul atenției noastre și cum funcționează mai exact, cum ajungem să fim dependenți de acele aplicații și obiceiuri. Pe parcurs, dăm zoom in la nivel personal: vorbim despre cum avem creierul ‘programat’, procesele chimice și legăturile neuronale, cum ne afectează psihologic dependența de tehnologie și impactul pe termen lung asupra noastră.

2. A doua jumătate a workshopului este partea despre soluții, tehnici și unelte raționale, dar și emoționale. O să construim împreună un sistem personalizat pe nevoile și dorințele tale + pașii concreți care te vor ajuta să-ți construiești alte obiceiuri pozitive. Cu tot cu recomandări de cărți, aplicații și alte resurse care să-ți vină în ajutor.

Principiile pe care le vei învăța în acest workshop sunt evergreen și le poți aplica ulterior indiferent de ce platformă este la modă sau ce se folosește în industria în care lucrezi (email, WhatsApp, Slack, Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, Twitter, Snapchat, MySpace, Yahoo Messenger sau hi5).

TESTIMONIALE:

Anul trecut am avut două ediții ale acestui workshop, uite ce au spus cei care au participat atunci:

ANDRA ZAHARIA, content marketer:

Cel mai greu e să te urnești. Să te înscrii, să te duci, să nu te mai ascunzi în spatele scuzelor (“n-am timp”, “n-am chef”, “trebuie să fac… orice altceva” ).
Când în sfârșit m-am oprit din a mă minți singură că fac deja destule pentru sănătatea mea emoțională și mintală, m-am dus la workshop-ul Cristinei.

Chiar dacă renunțasem la Facebook de aproape 1 an și Instagram de peste 1 an, înlocuisem parțial recompensa instantanee pe care creierul era obișnuit să și-o ia din acel obicei cu altul (Twitter, LinkedIn, dat refresh la o aplicație de știri).

Chiar dacă redusesem semnificativ din timpul petrecut pe canalele de social media, continuam să consum prea multă informație, inundându-mi creierul cu reacții la stimuli externi, care-mi luau din energie și din puterea de concentrare.

Discuțiile de la workshop m-au ajutat să devin mai atentă la dezechilibrul între consumul și crearea de conținut, unul dintre cele mai importante elemente din munca mea (și nu numai).
Am putut discuta liber, nestingherit și fără teama de a fi judecată sau evaluată cu oameni care se confruntau cu probleme similare, care au împărtășit sincer și generos din experiența lor.

Ghidați de Cristina și de observațiile ei mereu pertinente și valoroase, am ajuns toți – inclusiv eu – la un plan de acțiune pentru a gestiona mai bine reflexul condiționat de a da scroll în vreo aplicație sau pe vreun site. Am lucrat specific pe CE și CUM să fac de fiecare dată când creierul simte nevoia de:
– încă o doză de noutate, chiar dacă informația respectivă nu îi folosește la nimic
– ceva care să-l distragă de la dificultatea pe care trebuie să o rezolve
– a înlocui o interacțiune umană directă (conversație la cafea, întâlnire etc.) cu un mail/mesaj/telefon fiindcă partea mea introvertită ar prefera să nu iasă din zona de confort.

Workshop-ul fost o experiență extrem de utilă, pe care aș repeta-o oricând, fiindcă procesul de a învăța ce ajută să fim mai echilibrați nu se încheie niciodată.”

SERGIU FLOROAIA, stand-up comedian, creator Ceva Mărunt, co-fondator Comics Club:

Cristina are soluții practice și pragmatice la dependența de social media. Aș numi abordarea ei ca “un idealism temperat”. Ea vede foarte bine atât avantajele, cât și dezavantajele pentru că înțelege social media din ambele sensuri: atât ca marketer, cât și ca utilizator. Înveți cum să controlezi social media, astfel încât să nu te controleze social media pe tine.

CRISTIAN CIUCĂ (ERGO), co-fondator PORC și alergător montan de anduranță:

Am avut noroc sa fiu tarat de catre nevasta-mea la acest workshop, sceptic din fire, gandindu-ma “de ce-mi pierd o dimineata de sambata pentru ceva ce stiu ca fac deja si oricum?”. Never before have I been more wrong.

Cristina are o abordare polivalenta, cu perspective noi asupra problemelor cu care, constient sau nu, ma confruntam. Workshopul m-a ajutat sa accelerez si mai tare eficientizarea si organizarea timpului. Mai mult, m-a facut sa constiantizez cat de putin ma intereseaza, in fapt, ce fac altii.

Cred ca oricine vrea sa-si imbunatateasca performantele (job, hobby sau intr-o pasiune) ar trebui sa taie intai bloatware-ul care-i mananca timp. Sunt 24ore intr-o zi, diferenta dintre noi toti este data de cat de bine ne organizam in aceste ore.”

ALEX CIUCĂ (Hoinaru), co-fondator al agenției Superior Media, producător Primii Trei Ani, co-fondator StarCast:

Nu mi-am propus niciodată să renunț la social media, nu m-am simțit niciodată copleșit de presiunea de pe rețelele de socializare. Așa că, cel puțin teoretic, nu eram în targetul acestui curs. Lucrez mult cu rețelele de socializare, e parte din job description să rămân conectat cât mai mult.

Însă workshopul Cristinei m-a făcut să-mi pun mai multe întrebări legate de modul în care ma raportez la consumul de social media. M-a făcut să-mi doresc să schimb raportul de forțe, să mă întreb dacă dețin controlul timpului meu.

Așa că în urma workshopului am început mici experimente prin care am renunțat la anumite notificări, aplicații și obiceiuri legate de social media.

Per total a fost o experiență care m-a făcut să-mi pun anumite probleme și m-a convins să acționez, chiar dacă momentan au fost schimbări mici.”

CRISTINA MĂLĂSINCA, inginer, alergătoare distanțe lungi:

Despre workshop, cred ca e mai bine ca feedback-ul sa vina mai tarziu decat imediat dupa el – practic ai timp sa vezi ce ai retinut, ce ai inteles si cat te-a ajutat.
In ceea ce ma priveste, mi-a deschis ceva perspective noi si mi-a atras atentia asupra unor aspect pe care nu le consideram problematice, dar care aparent sunt. Si mi-am dat seama ca sunt problematice, abia dupa ce le-am constientizat.

Cred ca m-a ajutat in primul rand sa imi ridic niste semne de intrebare, mai ales auzind parte din participanti verbalizandu-le. M-am gandit mai serios la ce inseamna “ego” pentru mine, cat % din ce fac ajuta pe altii si cat % fac pentru a ma ajuta pe mine.

M-a ajutat sa fiu mai atenta la cat timp petrec pe retelele de socializare, nu neaparat cuantificat in ore sau zile, mai degraba in ce nu apuc sa fac pentru ca dau scroll pe insta.
M-au ajutat si sfaturile despre aplicatii utile, asadar am inceput sa imi reorientez utilizarea telefonului.

Mi-am instalat Pocket (fain, fain) si RescueTime – mai mult din curiozitate, dar am avut o perioada in care foloseam aplicatia ca challenge (“astazi nu voi depasi mai mult de jumatate de ora de insta + facebook” challenge).

De curand am gasit un articol despre genul acesta de aplicatii si am instalat Forest, asadar mai nou plantez copacei in loc sa vizualizez story-uri.
Iar ca ultim punct, dar poate sa fie enumerat printre cele mai importante: am facut parte dintr-un grup fain, in fata caruia am vorbit despre mine cunoscandu-I mai mult sau mai putin, iar actiunea in sine nu mi-a cauzat disconfort, ba chiar a fost fun.

Mare lucru pentru cineva care detesta grupurile si vorbitul in public. Pentru asta, in mod special, as vrea sa iti multumesc.

MARIUS GABRIEL RUSU, inginer, alergător:

Cursul a fost benefic pentru mine din mai multe motive:
m-a facut foarte constient de problemele ce le intampin eu in materie de social media
mi-a oferit o asigurare ca nu sunt singur in situatia asta
mi-a oferit tool-uri si idei de cum pot administra mai bine timpul petrecut pe social media
mi-a placut extrem de mult legatura continuata dupa workshop

Acum dezvolt putintel mai mult pe fiecare:
Am aflat ca aplicatiile de social media, in general, sunt facute si cu ajutorul unor oameni foarte buni psihologi sa asigure cateva din nevoile umane, dar suficient de putin incat sa simti nevoia constant de completare; astfel, intri intr-un ciclu infinit de “trebuie sa intru sa vad ce a mai facut/ce poze a mai pus/unde s-a dus X, Y, Z”.

Asta a completat ideea mea initiala ca nu exista educatie digitala bine facuta si majoritatea oamenilor cad in capcana aplicatiilor de genul.

In cadrul workshopului am gasit indivizi cu mai putine, la fel de multe si mult mai multe activitati cu mine. Pe langa asta, mi-a placut foarte mult ideea de la inceput cu prezentarea problemelor, asteptarilor, etc. a fiecaruia. A creat un safe space pentru toti.

Aici ma refer la aplicatia de contorizare a timpului petrecut pe PC, eu apelang la YourHour (pentru care am si platit, intr-un final, fiindca-mi ofera multe informatii utile mie), la 6 human needs a lui Robbins, IFTTT (pe care il foloseam si inainte minimal, dar mi-am automatizat si mai multe lucruri), Feedly;

Faptul ca am primit un follow-up si am continuat sa discutam din cand in cand pe tema asta mi-a mai ridicat motivatia (motivatia ajuta din cand in cand, desi la baza sunt de credinta ca perseverenta e cea mai importanta)

Overall, o intrevedere prietenoasa in care ai extrem de multe de invatat si lectiile din timpul workshopului sunt invatate in asa fel incat sa le aplici pe principiul “baby steps”, deci sunt mentenabile pe termen lung.

Concret, in cazul meu: nu mai folosesc Facebook de aproape un an, Instagram de aproximativ 4 luni, WhatsApp-ul si Telegram-ul sunt folosite in pauzele de lucru, Reddit-ul l-am descifrat si sunt abonat doar la subiectele care sunt in directa legatura cu hobby-urile mele, iar cand am chef de mindless stuff, nu ma simt prost cand fac asta, ci constientizez ca era nevoie de un astfel de moment pentru un reset.Ț”

ADRIANA ANCHIDIN, corporatist, project & operations manager, PMP certified, IT, runner & reader:

Workshop-ul Cristinei a fost foarte bine echilibrat intre schimburi de idei si experiente si concepte teoretice care ne-au ajutat sa abordam discutiile intr-un mod mai clar si structurat. Abordarea provocarilor cu care ne confruntam a fost end-to-end – de la cauza, la modul in care se manifesta, dar si ce putem sa facem pentru a actiona imediat. Aceasta granularitate a discutiei si orientare catre actiuni simple pe care le putem implementa imediat si cu un efort minim a fost un element valoros al workshop-ului pentru ca nu doar am filozofat despre subiect, dar am plecat si cu un plan de actiune atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Ca si facilitator, Cristina are un dar pentru a exprima si rezuma esenta conceptelor complexe in cuvinte simple, usor de inteles pentru oricine. Focusul pe claritate pe care Cristina il urmareste cand abordeaza orice subiect se reflecta si in modul in care sustine workshop-urile, ceea ce ajuta in mentinerea focusului pe elementele cu adevarat importante.

Nu in ultimul rand, audienta a fost cea potrivita. Ca in fiecare workshop, sursele de invatare sunt deopotriva facilitatorul si ceilalti participanti. Cristina a reusit sa atraga participanti cu nevoi similare si orientati spre invatare, ceea ce a dus la interactiuni relevante si valoroase.”

GABRIELA DELEANU, digital marketer & content creator:

Atunci când vrei să faci o schimbare în stilul tău de viață, care va fi în contradicție cu ce fac cei din jurul tău, este greu să te ții de alegerea ta. Eu aveam nevoie de un cerc de oameni cu care pot să-mi confirm alegerea de a diminua orele pe care le petrec online degeaba, iar workshopul Cristinei a fost fix ce aveam nevoie. Informațiile pe care ea le-a împărtășit cu noi au fost echilibrate, abordând atât partea emoțională, cât și pe cea pragmatică. A fost un safe space în care am discutat deschis fiecare dintre noi, unde am dat de înțelegere și empatie. 💯

ROBERT HAJNAL, atlet anduranță, vicecampion mondial la alergare montană pe 100 mile, fondator Trail Running Academy:

Dupa ce am participat la acest Workshop am constientizat ca e mult mai important sa tratezi o singura persoana cu interes deplin si sincer decat 1000 de persoane superficial. Am constatat si am inceput sa ma implic real in vietile oamenilor pe care vreau sa ii influentez si schimbarea incepe cu nevoiele celui de langa tine nu din spatele unui monitor.
In plus am constientizat si nevoile mele nu doar ale oamenilor pe care vreau sa ii ajut.

IRINA BOTNARI, Co-founder & Communications Consultant at Milk & Cookies \ Digital Branding Studio, Brand Grower at ViatadeFreelancer.ro:

Workshopul de social media anxiety susținut de Cristina a fost ca un duș rece după care everything fall into place. Una e când știi chestii și multă teorie (sau cel puțin asta crezi despre tine), și alta e când vine cineva și ți le spune cu subiect și predicat și îți mai oferă și recomandări despre cum să handle it și resurse testate de unde te poți documenta mai mult pe subiect. Viitorul le aparține celor care vor reuși să rămână întregi la cap în secolul în care oamenii au uitat apăsat butonul fast forward și notificările pornite. Recomand cu încredere un reality check, cum e workshopul Cristinei, măcar din când în când.

ANDREEA CHIUARU, digital marketer, writer, fondatoare @ BlogDeIdei.ro & Shop My Library:

Am citit destul de mult despre formarea de obiceiuri și impactul tehnologiei în viața noastră și înainte de workshop-ul cu Cristina. Însă cumva niciodată nu am ajuns să fac schimbări tangibile. Apoi, într-o seară, am participat la workshop-ul ei de Digital Detox și primul lucru pe care l-am făcut când am ieșit a fost să-mi dezinstalez aplicația de Facebook din telefon.

M-a făcut asta să renunț de tot la social media? Nu. Însă m-a ajutat să-mi reduc timpul petrecut pe telefon, să scap puțin de FOMO (da, ratez o grămadă de chestii, dar ce e important ajunge mai devreme sau mai târziu la mine) și să fiu mai conștientă de ce fac cu timpul meu.

Dincolo de asta, spre deosebire de autori consacrați care au echipe care le asigură social media management-ul, Cristina vorbește din experiență și te aduce puțin mai aproape de setarea unui goal realizabil prin puterea exemplului și a acelui „uite, se poate”.

Când? Sâmbătă, 21 martie 2020, dimineața. Va dura aproximativ 3 ore – 3:30 (cu 2 pauze scurte incluse).

Unde? București, într-un spațiu aflat aproape de stația de metrou Piața Obor – vei primi toate detaliile via email după rezervarea locului.

Cât costă? 75 Euro (achitat integral în avans pentru a-ți rezerva loc). Dacă nu vei simți că te-a ajutat, îți va fi returnată suma integral, fără întrebări.

Este un workshop gândit în special pentru cei care au nevoie de digital în munca lor de zi cu zi (oameni de marketing, freelancers, antreprenori, influencers și nu numai).

Atenție, numărul este limitat la 10 participanți, deoarece îmi doresc să putem lucra și discuta în profunzime.

Cum te înscrii? Completează formularul de aici pentru a-ți rezerva un loc.

Dacă ai întrebări, dă-mi un mail pe: hello at cristinachipurici.ro