Veseud11, locul unde te simti acasa, departe de casa!
Construita in anul 1883, isi pastreaza aspectul si acum, iar la constructia ei s-au folosit materiale din vechea casa aflata tot in acest loc din anul 1799, acest aspect se regaseste pe o grinda aflata intr-una din camere, si renovata in anul 2014, respectiv 2015, transformata in casa de oaspeti, ofera odihna, recreere si o atmosfera inedita.
Pe langa cele 3 camere si cele 3 apartamente, casa de oaspeti va pune la dispozitie o zona de recreere aflata in sura nou modernizata, luminoasa, unde puteti servi masa si participa la tot feluri de jocuri de grup cum ar fi: table, remi, carti, etc.
Cum a fost inceputul?
Povestea din spatele Veseud 11 a inceput in anul 2014 cand doi frati sasi au calcat pentru prima data in Veseud chiar la o intalnirea a sasilor de aici. Au ramas placut impresionati de acest micut sat , drept dovada au cumparat casa de la numarul 11 de unde vine si denumirea locatiei .
Pura intamplare deoarece nu au avut nici o legatura cu acest sat nici macar o ruda apropiata nu este de aici.
Renovarea acestei casei este doar inceputul povestii Veseud 11 deoarece am renovat 3 case nu doar una. In 2015 a fost gata casa de la numarul 11, in 2016 a fost gata casa de la numarul 12 , la numarul 13 am amenajat loc pentru parcare si la numarul 14 inca o casa de oaspeti
Va dati seama, ca orice inceput nu sti incotro sa apuci si cum sa faci lucrurile sa fie cat mai bune, dar pas cu pas cred ca am reusit sa facem lucruri bune pe care le apreciaza toti cei care ne trec pragul.
E greu la inceput pana te cunoaste lumea, pana afli nevoile fiecaruia, pretentiile . E greu pana ajung oaspetii la noi , pe urma avem noi grija ca totul sa fie la superlativ!
Ce inseamna acest ecoturism, in ce consta?
De ceva vreme suntem si noi prinsi in acest proiect, ecoturism care de fapt contribuie la o mai buna intelegere, apreciere si bucurie de a descoperii natura si de a o proteja in acelasi timp.
Ideea de ecoturism sporeste nivelul de educatie si constiinta al turistilor transformandu-i in sustinatori ai conservarii mediului natural si cultural. Pe scurt ne invata sa fim mai precauti cu natura, sa nu consumam multa energie electrica, sa folosim cat mai putina apa pentru uz casnic( gen sa nu schimbam prosoape zilnic care defat nu au fost folosite) , sa mergem mai mult pe jos, nu cu masina, etc.
Sunt localnicii motivati sa se implice?
Adevarul e ca localnicii nu se implica in sensul sa facem ceva impreuna, eu in schimb incerc sa ii promovez pe cei care fac ceva pentru comunitate. Ce ma bucura este faptul ca sunt constientii ca vin in sat multi oaspeti si atunci au grija ca la fiecare la poarta sa fie curat, ingrijit, sa avem o imagine de ansamblu frumoasa, a satului nostru.
Sa nu uit de vecinul de la Gradina cu de toate care chiar se implica, are o gardina plina cu bunatati si toata vara trimit oaspeti in vizita la el.
Cu ce se ocupa locuitorii din Veseud, din ce traiesc?
Locuitorii din Veseud se ocupa o parte dintre ei cu cresterea animaleleor, cultivarea cerealelor, o parte merg la oras unde au un loc de munca,sunt si locanici care merg la munca in strainatate sezonier. Suntem norocosi ca o parte din angajatii pensiunii sunt din sat, e un atu atat pentru ei cat si pentru pensiune.
Cum vedeti satul peste zece sau douazeci de ani, cum arata viitorul ideal?
Partea asta imi place cel mai mult, la noi in sat inca din anul 2001 lucrurile se schimba in bine, an de an. Sasii s-au reintors acasa, si-au refacut casele, si de atunci pana astazi multe case arata foarte bine , acest lucru a readus comunitatea cum era odata.
Acesti sasi, nu locuiesc permanent in Veseud insa vin chiar si de doua ori pe an acasa. Daca pana acum lucrurile s-au schimbat in bine cu siguranta si de acum incolo o sa fie si mai bine.
Viitorul ideal din perspectiva mea, ce imi doresc cel mai mult este ca macar sa ne pastram asa cum suntem, ca , comunitate, pensiune, oaspeti tot ca pana acum ! E clar ca este loc si de mai bine , insa oamenii sfintesc locul, cum vad eu lucrurile, peste cativa ani sasii se intorc definitiv acasa si atunci comunitatea se reintregeste, satul o sa fie si mai ingrijit, infrastructura este foarte buna inca de acum avem toate facilitatile necesare unui trai decent.
Ce sfaturi le-ati dat strainilor care isi doresc sa viziteze Romania/satul Veseud, insa nu au facut acest lucru pana acum?
Ii sfatuiesc pe toti cei care inca nu au ajuns in Romania, ca macar o data in viata sa treaca pe la noi, la Veseud 11, sa descopere povesti la gura sobei, obiceiuri frumoase si neaparat sa guste din bucatele noastre.
Fiecare dintre noi se mandreste cu locurile natale insa nici Romania nu este mai prejos, pot spune ca oamnei primitori si de ajutor ca romanii, nu sunt altii.
Dupa cum suntem pozitionati si pe harta , suntem chiar in centru tarii, in inima Ardealului de unde ai atatea posibilitati de a face activitati sau mai bine zis plimbari prin zona la bisericile fortificate , prin satele sasesti unde se vede clar ca lucrurile se misca si ca incet incet parca reinvie datorita sasiilor care revin acasa .
Daca sunteti un turist dornic sa descoperiti istoria satelor puteti face asta , daca sunteti pasionat de bicicleta va oferim cu drag una, sa mergeti prin imprejurimi ,daca doriti sa va deconectati de lumea agitata atunci nu trebuie decat sa ne treceti pragul , sa va intampinam cu o visinata buna, sa va povestim de-a locului si va rasfatam cum stim noi mai bine cu bunatati din camara proprie unde toata vara ne straduim sa facem conserve, gemuri si multe altele.
Care sunt planurile pe care le aveti pe viitor?
Mai avem inceput un proiect cu reabilitarea scolii sasesti si a caminului cultural, pe urma sa fim sanatosi sa le putem intretine asa cum trebuie, ca sa putem de fiecare data sa ne mandrim cu satul nostrul Veseud si sa fim la asteptarile tuturor oaspetilor care vor ajunge la noi.
@veseud11
www.veseud11.ro
Sat Veseud nr. 11 Comuna Chirpar, Sibiu Romania
Tel. 0733970626 – Grenner Lucretia