Restocracy a incheiat pe 17 aprilie prima editie a competitiei “Topul Mancarurilor 2018” pentru Bucuresti. E o competitie care a durat 3 luni, inceputa in 15 ianuarie, in urma careia am desemnat restaurantele cu cele mai bune feluri de mancare din categoriile si subcategoriile impuse.
Competitiile de acest fel, pentru desemnarea celor mai bune feluri de mancare din anumite categorii specifice, se fac in aproape toate tarile, in paralel cu competitiile pentru desemnarea celor mai bune (in general) restaurante din orasul sau zona respective, grupate pe tipuri de bucatarii sau specific dominant, de regula.
Se intampla adesea ca un restaurant sa fie desemnat drept cel mai bun din oras, pe anul respectiv, pentru o anumita bucatarie, insa cel mai bun fel dintr-o anumita mancare din acea bucatarie sa fie gasit(a) la alt restaurant. De aici utilitatea unui al doilea clasament, paralel.
Daca evaluarile pentru desemnarea celor mai bune restaurante dupa specific se fac aproape intotdeauna inopinat si anonim, competitiile pentru desemnarea celor mai bune feluri de mancare se fac, in egala masura, atat inopinat si anonim, cat si printr-un sistem de inscriere voluntara si cu degustari deschise, restaurantele pregatindu-se din timp pentru aceste evaluari.
Pentru competitia “Topul Mancarurilor”, Restocracy a ales acest al doilea sistem, cu inscriere voluntara si cu evaluare deschisa, la vedere. Practic, prin acest sistem urmarim sa vedem care este nivelul maxim pe care un restaurant, respectiv cheful lor, pot sa-l atinga daca isi pun la contributie toata priceperea si resursele si fac un efort consistent, in ideea ca oricine ar putea beneficia de o astfel de experienta gastronomica, cel putin teoretic.
Competitia “Topul Restocracy al Mancarurilor” este organizata anual, in perioada ianuarie – aprilie, iar titlurile decernate restaurantelor castigatoare, “Cel mai bun fel specific pentru anul X” are valabilitate un an, pana la desemnarea urmatorilor castigatori ai respectivei categorii, in urmatorul an. In cazul categoriilor cu mai multe subcategorii, nominalizarile si premiile vor fi acordate separat pe fiecare subcategorie: “Cea mai buna vita ne-japoneza din Bucuresti in anul 2018”, respectiv “Cea mai buna vita japoneza din Bucuresti in anul 2018”, ca exemplificare.
Daca e cazul, se acorda si niste mentiuni speciale pentru anumite feluri de mancare exceptionale restaurantelor care nu au castigat titlul la categoria respectiva, si mentiuni speciale “hors concours” pentru alte merite si realizari, cum ar fi serviciile sau feluri de mancare in afara concursului.
Restaurantele care au dorit sa concureze au trecut printr-un prim filtru, fiind admise in concurs in jur de 10 restaurante pentru fiecare categorie. Anul acesta competitia s-a facut doar pentru restaurantele din Bucuresti, insa va fi extinsa si la alte orase in anii urmatori.
Categoriile impuse, unele dintre ele cu subcategorii, sunt:
- Sushi, Sashimi, Ramen si Udon (4 subcategorii separate, dar acelasi juriu – se prezinta simultan)
- Paste si Risotto (2 subcategorii separate, dar acelasi juriu – se prezinta simultan)
- Steak (2 subcategorii separate, vita nejaponeza si vita japoneza, dar acelasi juriu – se prezinta simultan)
- Foie gras
- Fructe de mare
- Peste
- Humus, Tabbouleh, Kibby (3 subcategorii separate, dar acelasi juriu – se prezinta simultan)
Aceste 7 categorii raman neschimbate de la o editia la alta (“Seria Permanenta”), insa de-a lungul anului vor mai fi lansate competitii punctuale (“Seria Flotante”), pe cate o categorie, fie la initiativa unor restaurante, fie deschise de catre Restocracy. Modul de abordare, de evaluare si de lucru vor fi identice cu cele de la Seria Permanenta.
De regula, aceste categorii sunt asociate cu cele mai reprezentative feluri de mancare dintr-o anumita bucatarie majora sau specific dominant, insa in Seria Flotante pot fi incluse si feluri mai putin comune, din bucatarii minore sau exotice.
Evaluarea se face in doua etape: preselectia, in urma careia primele 3-5 restaurante intra in evaluarea finala. E important de mentionat ca se evalueaza EXCLUSIV calitatea si prezentarea mancarii, si nimic altceva, cum ar fi ambianta, serviciile, preturile, vinurile etc.
Restaurantele pot prezenta si feluri de mancare ce nu sunt in meniul curent (existent la data competitiei), insa cu obligatia de a fi introduse in meniu felurile respective in cazul in care au castigat titlul sau o mentiune speciala.
Anul acesta au fost 37 de restaurante inscrise in concurs, multe dintre ele la mai multe categorii si subcategorii:
- Argentine
- AV8
- Avalon
- Belli Siciliani
- Benihana
- Borgo Margherita
- Caffe Citta
- Cherhanaua Ancora
- Dancing Lobster
- Edo Garden
- Fish House
- Ginger Sushi Bar & Lounge
- Ici et La
- Isoletta
- Joseph by Joseph Hadad
- JW Steakhouse
- Kanpai Bistro
- L’Atelier
- La Cantine de Nicolai
- La Cave de Bucarest
- La Estancia
- La Terrazza
- Le Bistrot Francais
- MAIZE
- Mesogios
- Osho
- Pasterra
- Poesia
- Prime
- Raionul de Peste
- Red Angus
- Roberto’s
- Sushiroom
- Vacamuuu
- Yoshi
- Yuki
- Zen Sushi
Nota: la categoria “Humus, Tabbouleh si Kibby” nu au fost suficiente inscrieri, prin urmare a fost suspendata din Seria Permanenta in acest an, insa va putea fi inclusa in Seria Flotantelor, cu o revenire in seria de baza de anul viitor.
Echipele de jurizare sunt separate pe fiecare categorie in parte si sunt (partial) diferite la faza de preselectie fata de faza finala. Pentru faza de preselectie sunt formate din 3-5 membri, iar pentru faza finala din 5-7. Fac parte din aceste jurii persoane cu o mare experienta internationala, care au calatorit mult de tot si care au avut ocazia de a manca felurile respective de mancare in foarte multe locuri din lume, cu precadere in zonele de origine ale acestor mancaruri pentru perioade semnificativ de lungi de timp – nativi ai tarilor respective sau altii cu o expunere indelungata la respectiva cultura gastronomica.
Anul acesta juriile au cuprins peste 70 de personalitati din aproape 30 de tari, cu peste 20 de ambasadori ai unor tari straine in Romania sau ambasadori roamani in strainatate, toti cu o indelungata experienta de degustare in cele mai mari restaurante ale lumii. Niciun reprezentant al Restocracy nu face parte din aceste jurii.
Castigatorii Editiei “Topul Restocracy al Mancarurilor” Bucuresti 2018, Seria Permanenta, sunt:
- Cele mai bune sushi si sashimi din Bucuresti in 2018 – Argentine
- Cel mai bun ramen din Bucuresti in 2018 – Kanpai Bistro
- Cel mai bun udon din Bucuresti 2018 – Yuki
- Cele mai bune paste si cel mai bun risotto din Bucuresti in 2018 – Roberto’s
- Cel mai bun foie gras din Bucuresti in 2018 – L’Atelier
- Cel mai bun peste din Bucuresti in 2018 – Fish House
- Cele mai bune fructe de mare din Bucuresti in 2018 – Isoletta
- Cel mai bun steak (vita japoneza) din Bucuresti in 2018 – Benihana
- Cel mai bun steak (vita nejaponeza) din Bucuresti in 2018 – Red Angus
Mentiuni speciale pentru:
- Somonul salbatic de la Yoshi
- Bucatini al coniglio della caccia de la Borgo Margherita
- Risotto ai ricci di mare con bottarga de la Belli Siciliani
- Legumele de la MAIZE
- Supa de fructe de mare de la Raionul de Peste
- Crevetii cu sos de lamaie si usturoi de la Mesogios
- Lobsterul cu polenta de la Le Le Bistrot Francais
- Macroul cu sos verde de la La Cave de Bucarest
- King & Tiger Prawns de la Dancing Lobster
Mentiuni speciale “hors concours” pentru:
- Pizza Margherita de la Borgo Margherita
- Ciocolata spumoasa, cremoasa, crocanta, inghetata de arahide cu sare afumata si piment d’Espelette de la Le Bistrot Francais
- Serviciul si ambianta de la Isoletta
Ii felicitam pe toti castigatorii premiilor din acest an, pe chef-ii si pe managerii restaurantelor respective si pe toti cei de acolo!
Ii felicitam pe finalisti, in egala masura!
Restaurantele care au intrat in finala pentru categoria Foie Gras sunt (in ordine alfabetica):
Restaurantele care au intrat in finala pentru categoria Peste sunt (in ordine alfabetica):
Restaurantele care au intrat in finala pentru categoria Paste si Risotto sunt (in ordine alfabetica):
- AV8 (risotto)
- Borgo Margherita (paste)
- Isoletta (la ambele sub-categorii, paste si risotto)
- Roberto’s (la ambele sub-categorii, paste si risotto)
Restaurantele care au intrat in finala competitiei pentru cele mai bune Sushi, Sashimi, Ramen si Udon sunt (in ordine alfabetica):
Sushi
Sashimi
Ramen & udon
Restaurantele care au intrat in finala competitiei pentru cel mai bun Steak sunt (in ordine alfabetica):
Vita japoneza
Vita nejaponeza
Restaurantele care au intrat in finala competitiei la categoria Fructe de mare sunt (in ordine alfabetica):
Multumim tuturor restaurantelor participante, multumim membrilor juriilor, care nu de putine ori si-au amanat intalniri oficiale sau importante reuniuni de afaceri pentru a merge la evaluari!
Multumim mass-media si cititorilor care au preluat aceasta informatie si au transmis-o si altora, cu convingerea ca este de folos tuturor, restaurantelor si clientilor lor in egala masura!
Si multumim, inainte de toate, sponsorilor nostri:
- Expressoft – sponsorul categoriilor Steak si Fructe de mare
- Grundig – sponsorul categoriei Peste
- Barilla – sponsorul categoriei Paste si Risotto
- HipMenu – sponsorul categoriei Sushi, Sashimi, Ramen si Udon
Si sponsorilor care ne-au adus vinurile: Domeniul Bogdan, Kvint si Alira!
Restocracy
Restocracy.ro este un site lansat in martie 2017, bazat pe un sistem de evaluare si prezentare a restaurantelor creat de catre George Butunoiu si asociatii sai. Produsul principal este “Lista Restocracy“, adica Topul celor mai bune 200 de restaurante din Bucuresti. Pe langa aceasta Lista, Restocracy include numeroase alte liste cu restaurante, cafenele si diverse localuri: Marile gradini si terase, Localurile boeme, Restaurante child-friendly si multe, multe altele, articole si stiri, competitii si proiecte speciale etc.
In luna mai, Restocracy va lansa aplicatia integrala de mobil, Restocracy Mobile, cu toate listele principale din site, sistem de rezervare, de evaluare a restaurantelor de catre cititori, comentarii etc.