Începând de săptămâna aceasta, turneul „Lecțiilor Gustului” se desfășoară în școlile din București. Acest program a fost lansat pe 16 octombrie, de Ziua Mondială a Alimentației, la Colegiul Național „Școala Centrală” din București la care au participat și cei doi chefi celebri Alain Alexanian și Joseph Hadad.

Chef Daniel Dobre împreună cu reprezentanți ai magazinelor Auchan și alți chefi bucătari locali, se vor întâlni cu elevii de clasa a III-a pentru a aprofunda, în cadrul lecțiilor de gust, subiectele din caietul de exerciții distribuit prin Inspectoratele Școlare.

Printre temele abordate se numără:
• lectura corectă a etichetelor,
• recunoașterea siglelor ce indică filiere sustenabile,
• diversificarea alimentației, folosind exemplul sandvișului pentru școală,
• promovarea filierelor scurte și încurajarea consumului de produse locale și de sezon,
• promovarea siglelor europene de calitate pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată.
• însușirea celor 12 gesturi care evită risipa alimentară.

Acest demers educațional, derulat de Asociația „Sărbătoarea Gustului”, face parte din agenda de sustenabilitate 2023-2030 și vizează formarea de gesturi și obiceiuri pentru o alimentație mai sănătoasă și mai sustenabilă, benefică atât pentru individ și comunitate, cât și pentru planetă.

Motto-ul nostru este „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”
Pentru a completa programa „Stil de Viață Sănătos”, elevii și învățătorii pot consulta în biblioteca școlii cartea „Arta de a mânca bine”, scrisă de Alain Alexanian, Chef cu o stea Michelin și executive chef Village VIP Bocuse d’Or.

Această carte, premiată în 2010 și 2011 cu distincția internațională pentru „nutriție și sănătate”, a fost tradusă și adaptată în limba română și introdusă, în 2019, în bibliotecile a 6.000 de școli din România, cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, și în 2023 cu susținerea Fundației Auchan.

www.sarbatoarea-gustului.ro
https://www.facebook.com/SarbatoareaGustului